Corona - uppdatering 27/4

27 APR 2020 15:34
  • Uppdaterad: 27 APR 2020 15:34

Coronapandemins förlopp gör att Folkhälsomyndigheten och med det Svenska fotbollsförbundets rekommendationer förändras ofta. Det som gäller just nu, och som vi planerar utifrån är följande rekommendationer som det Svenska Fotbollsförbundet publicerat den 24 april: ”SDF och föreningar ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter med allmänna råd som, med ikraftträdande den 17 april 2020, anger att matcher, träningsmatcher och tävlingar kan genomföras för barn och ungdomar födda 2002 och senare, medan man avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna.

Det förbud som finns mot deltagare vid offentliga tillställningar medger visserligen upp till 50 åskådare, men SvFF rekommenderar ändå Sveriges fotbollsföreningar att tydligt uppmana alla – förutom personer som är direkt nödvändiga för att genomföra arrangemanget – att avstå från att närvara vid de matcher som arrangeras.

Anledningen är att helt utesluta risken för att för många personer samlas kring en match, och att arrangörerna ska slippa svåra gränsdragningar och bedömningar. Ofta spelas t ex flera matcher, med olika arrangerande föreningar på samma anläggning, vilket kan innebära att svårhanterade situationer i förhållande till förbudet uppstår.”

Träningsverksamhet

Sedvanlig fotbollsträningsverksamhet bör tills vidare kunna genomföras som planerat och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott, som innebär bl.a. följande:

• Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta.

• Aktiviteterna kan behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.

• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.

• Aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk.

• Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.

• Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.

• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.

• Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien

Hur blir det med matcher i vår? För herrseniorerna i vår förening och damseniorerna i Trekanten/Smedby gäller att allt seriespel är framflyttat med preliminär start i juni. Serierna kommer att spelas som enkelserie dvs man möter de övriga lagen bara en gång antingen hemma eller borta och man kommer att följa höstomgångens spelschema. Seniorerna (herr/dam) planerar att fortsätta träna under våren men får inte genomföra några träningsmatcher under våren.

Alla ungdomsserier 10-16 år spelas som planerat från slutet av april. För de serier där resultat räknas, dvs för 13-16 år, kommer bara resultaten för höstens matcher att räknas och redovisas. Vårens matcher kan spelas enligt tidigare planer, men då som träningsmatcher så länge man följer myndigheternas råd och riktlinjer.

Detta gäller så länge det inte kommer nya beslut och förhållningsregler från folkhälsomyndighet och regering.

Trekanten 2020-04-27

Styrelsen för Trekantens IF