Coronapandemin – matcher och träningar våren 2020

04 APR 2020 19:37
Coronapandemins förlopp gör att Folkhälsomyndigheten och med det Svenska fotbollsförbundets rekommendationer förändras dag för dag. Det som gäller just nu, och som vi planerar utifrån är följande rekommendationer som det SvFF publicerat den 3:a april
  • Uppdaterad: 04 APR 2020 19:37

SvFF konstaterar att myndigheten återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid lokala träningsmatcher, är hanterbara. Matcharrangören ska alltid beakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott, bl.a. följande:

Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.

-          Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter match.

-          Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.

-          Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

-          Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel.

Hur blir det med matcher i vår?

För herrseniorerna i vår förening och damseniorerna i Trekanten/Smedby gäller att allt seriespel är framflyttat med preliminär start i juni. Serierna kommer att spelas som enkelserie dvs man möter de övriga lagen bara en gång antingen hemma eller borta och man kommer att följa höstomgångens spelschema. Seniorerna (herr/dam) planerar att fortsätta träna under våren och spela träningsmatcher mot lag i vår geografiska närhet.

Alla ungdomsserier 10-16 år spelas som planerat från slutet av april. För de serier där resultat räknas, dvs för 13-16 år, kommer bara resultaten för höstens matcher att räknas och redovisas. Vårens matcher kan spelas enligt tidigare planer, men då som träningsmatcher så länge man följer myndigheternas råd och riktlinjer.

Det kan tyckas märkligt att det kan spelas matcher med publik samtidigt som det finns ett regeringsbeslut om att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 deltagare förbjuds. Skälet är att polismyndigheten beslutat tolka begreppet ”deltagare” som publik, vilket innebär att spelare, ledare och funktionärer inte räknas som deltagare. Så länge publiken uppgår till mindre än 50 personer så är det alltså okej att spela träningsmatcher.

Det finns heller inga restriktioner vad gäller träningar vilket innebär att lagen både på senior och ungdomssidan fortsätter att träna som tidigare.

Detta gäller så länge det inte kommer nya beslut och förhållningsregler från folkhälsomyndighet och regering.

Trekanten 2020-04-04

Styrelsen för Trekantens IF